Sezon estival fără precedent

Odată cu finalul sezonului estival pe litoral, apar și primele date statistice. Iar acestea nu sunt deloc îmbucurătoare. Marcat de pandemia de coronavirus, domeniul turismului a fost grav afectat, iar cifrele sunt în cădere liberă.

Așa cum era de așteptat odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, industria ospitalității a fost greu încercată și pusă practic într-o situație fără precedent.

De pildă, în luna iulie, sosirile în structurile de primiri turistice au scăzut cu aproape 45% comparativ cu iulie 2019, iar durata medie a şederii a fost de 2,2 zile, protrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pe de altă parte, dacă în anii precedenți, hotelurile și pensiunile din stațiunile litoralului românesc erau la mare căutare, în acest sezon estival, românii au optat îndeosebi pentru cazarea în apartamente particulare. Dovadă stau și datele fornizate de Federația Patronatelor din Turism. Numărul unităţilor de cazare înregistrate oficial în această vară pe litoral, a crescut cu 122% faţă de anul trecut, 1000 fiind apartamente particulare.

Totodată, datele mai arată că tichetele şi cardurile de vacanţă au fost, în general, principalele metode de achiziţie care au contribuit la repornirea turismului intern. Iar în ceea ce privește comportamentul turiştilor, acesta s-a modificat faţă de anul trecut, astfel că românii au ales anul acesta îndeosebi vacanţe interne de tip last-minute.

Și nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că inclusiv numărul turiștilor străini a scăzut considerabil. Iar acest lucru este pus pe seama faptului că majoritatea charterelor au avut restricții sau nu au zburat deloc.

(Visited 4 times, 1 visits today)

You Might Be Interested In