Distincție pentru Fregata “Regele Ferdinand”

Fregata “Regele Ferdinand”, prima navă de război a României ce va fi gravată pe o medalie emisă de statul român. Astfel, două aniversări importante în istoria țării noastre vor fi marcate pe fațetele unei medalii aniversare, realizate de Monetăria Statului Român.

Filele din trecutul României, aduse în atenția publicului, sunt reprezentate de împlinirea a 155 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I și a 90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a primei nave de război, care a purtat denumirea ilustrului monarh, distrugătorul “Regele Ferdinand”, tradiție continuată în prezent de fregata “Regele Ferdinand”.

Ediția limitată a medaliei aniversare “155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I – Întregitorul / Fregata” conține 130 de exemplare, 90 din argint și 40 din cupru, care prezintă profilurile stilizate ale celor două nave de război și chipul monarhului alături de Arcul de Triumf.

Lansarea oficială a medaliei va avea loc la Muzeul Național al Marinei Române, vineri, 2 octombrie, eveniment la care sunt invitați foștii comandanți ai fregatei „Regele Ferdinand”, actualul comandant și conducerea Flotei. Medalia va putea fi admirată și cumpărată de la reprezentanții Monetăriei Statului, care se vor afla la sediul muzeului.

Fregata „Regele Ferdinand” și-a câștigat un loc binemeritat în cadrul colecțiilor aniversare emise de Monetăria Statului, prin eforturile și realizările de excepție ale echipajului navei, din anul 2004 până în prezent, multe dintre acestea fiind executate pentru prima dată de o navă de război românească. Premierele înscrise de această navă și de echipajul său, în istoria recentă a Forțelor Navale Române, sunt consemnate în anul 2005, prin prima participare navală românească la o operație NATO, în anul 2011, prin executarea primei misiuni reale de luptă de după cel de-Al Doilea Război Mondial, și, în anul 2012, prin tranzitarea Canalului Suez și participarea la o operație UE de luptă împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian.

(Visited 15 times, 1 visits today)

You Might Be Interested In